ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ


Σκοποί της Ένωσης είναι:

  1. Η προστασία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος και η εξασφάλιση της οικολογικής ισορροπίας με σεβασμό προς τις πολιτιστικές αξίες.
  2. Η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής γνώσης και συνείδησης στη Μεσσηνία αναγνωρίζοντας την ως καθοριστικό παράγοντα εξασφάλισης της ποιότητας ζωής, της υγείας και του δικαιώματος των πολιτών για ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον.
  3. Η διοργάνωση και υποστήριξη οικολογικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων στη Μεσσηνία καθώς και η συμμετοχή σε ανάλογες δραστηριότητες στην υπόλοιπη επικράτεια και στο εξωτερικό.
  4. Η ενθάρρυνση ενεργειών και δράσεων που υλοποιούν γενικούς οικολογικούς στόχους, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών με εγγυήσεις για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, οι ήπιες τεχνολογίες, η αντίθεση στη χρήση χημικών, γενετικώς μεταλλαγμένων οργανισμών  και στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.
  5. Η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας και πληροφόρησης για την παροχή τεχνικής, επιστημονικής και νομικής βοήθειας σε πρωτοβουλίες τοπικού χαρακτήρα καθώς και η δημιουργία υποδομής για την εξυπηρέτηση των ως άνω σκοπών.
  6. Η παρέμβαση στις αποφάσεις που αφορούν τη Μεσσηνία με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την οικολογική ισορροπία γενικότερα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας.
  7. Η παρέμβαση σε Δημόσιους και Δημοτικούς φορείς και στη Δικαιοσύνη για την υπεράσπιση των σκοπών της Ένωσης.
  8. Η κινητοποίηση των κατοίκων, φορέων και ομάδων πολιτών για όλα τα προβλήματα και θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος με τη δημιουργία ομάδων εργασίας, προβληματισμού, και προτάσεων για την επίλυσή τους.
  9. Η αξιοποίηση της δυνατότητας κάθε είδους βοήθειας που μπορεί να προκύψει από κυβερνητικές, δημοτικές, ευρωπαϊκές και άλλες αρχές, για να προχωρήσει σε έργα που θα υλοποιούν περιβαλλοντικές, οικολογικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
  10. Η συμβολή στην πνευματική, κοινωνική, ηθική προαγωγή των μελών της Ένωσης και των κατοίκων της Μεσσηνίας.
  11. Η διατήρηση και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η καταβολή προσπαθειών για την οικολογική-περιβαλλοντική αναβάθμιση της Μεσσηνίας .
  12. Η συνεργασία της Ένωσης με παρόμοιες Ενώσεις γειτονικών περιοχών, άλλων πόλεων αλλά και άλλων χωρών.

Οι σκοποί της Ένωσης υλοποιούνται με όλα τα νόμιμα και πρόσφορα μέσα στα πλαίσια του Καταστατικού και των αποφάσεων της Ολομέλειας και της Συντονιστικής Επιτροπής.

Ειδικότερα με την:

  • Δημιουργία ομάδων εργασίας  και επιτροπών με αντικείμενο εργασίας θέματα που απασχολούν τους πολίτες της Μεσσηνίας.
  • Οργάνωση εκδηλώσεων, ομιλιών, συζητήσεων, διαλέξεων, σεμιναρίων, συνεδρίων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών.
  • Συνεργασία με συλλόγους, οργανώσεις, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς φορείς, ιδιωτικούς, κρατικούς και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης κάθε βαθμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Έκπόνηση ή ανάθεση εκπόνησης μελετών και ερευνών.
  • Έκδοση ενημερωτικών εντύπων, περιοδικών και βιβλίων.
  • Δημιουργία νομικής ομάδας που θα ασχολείται με την μελέτη, υποστήριξη και προώθηση των θεμάτων που θα προκύψουν.
  • Συμμετοχή σε προγράμματα οικολογικά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, και αναπτυξιακά που οργανώνονται από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς κάτω από προϋποθέσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
  • Παρέμβαση του Συλλόγου στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε επίπεδο Δήμων, Περιφέρειας για την υπεράσπιση των συμφερόντων των κατοίκων της Μεσσηνίας.
  • Δημοσιοποίηση των αιτημάτων μας,
  • Δημιουργική παρουσία της Ένωσης στο Διαδίκτυο με τη δημιουργία ιστοσελίδας ή ιστολογίου και webradio για την ευαισθητοποίηση μεγαλύτερου αριθμού ενεργών μελών και φίλων.